Il Borgo del Balsamico: opravdová chuť italského balsamica
Balsamico je speciální druh octa, který se vyrábí z hroznového moštu a zraje v dřevěných sudech. Je typickým produktem italské gastronomie, který se používá k dochucení různých pokrmů, jako jsou saláty, sýry, maso, zelenina nebo ovoce.
Balsamico má bohatou a komplexní chuť, která je zároveň sladká a kyselá, a vyznačuje se tmavou barvou a hustou konzistencí. Pokud chcete ochutnat opravdové balsamico, zvolte značku Il Borgo del Balsamico, italskou rodinnou firmu, která se zabývá výrobou a prodejem tradičního octa balsamico di Reggio Emilia. V tomto článku se dozvíte o její historii, jaké balsamico dneska vyrábí a jaké získalo ocenění.
Rodinná firma Il Borgo del Balsamico byla založena v roce 1974 Brunem Crottim a jeho manželkou Paolou, kteří zdědili starou acetaiu (octárnu) od svých předků. Dnes firmu řídí jejich dcery Cristina a Silvia, které pokračují v rodinné tradici s vášní a profesionalitou.
Il Borgo del Balsamico sídlí v Botteghe di Albinea, malé vesnici nedaleko Reggio nellEmilia, kde se nachází i historická rezidence Le Dimore del Borgo, která nabízí ubytování a možnost návštěvy octárny. Firma produkuje různé druhy balsamica, od toho tradičního s chráněným označením původu (DOP), který zraje v dřevěných sudech po dobu nejméně 12 let, po toho s chráněným zeměpisným označením (IGP), který má kratší dobu zrání a je vhodný pro každodenní použití.
Il Borgo del Balsamico se pyšní kvalitou a autentičností svých produktů, které jsou vyrobeny pouze z hroznového moštu bez přidání žádných konzervantů nebo barviv. Firma také dbá na design a estetiku svých lahví a etiket, které jsou inspirovány barvami a tvary přírody. Mezi jejich nejznámější produkty patří:
Aceto Balsamico Tradizionale di Reggio Emilia DOP: je nejprestižnější a nejkvalitnější druh balsamica, který se vyrábí podle přísných pravidel konzorcia ABTRE. Je rozdělen do tří kategorií podle doby zrání a organoleptických vlastností: aragosta (oranžová), argento (stříbrná) a oro (zlatá).
Aceto Balsamico di Modena IGP: je druh balsamica, který se vyrábí podle pravidel konzorcia ABM. Je rozdělen do čtyř kategorií podle hustoty a obsahu extraktu: rossa (červená), arancio (oranžová), gialla (žlutá) a bianca (bílá).
Condimenti: je speciální druh balsamica, které se vyrábí podle osobních receptur firmy. Jsou určeny pro různé druhy pokrmů a mají originální názvy jako Il Secco del Borgo (suchý), Aqualcunopiacebianco (bílý), Nonchiamatemiaceto (neříkejte mi ocet) nebo Satin Rose Edition (saténová růžová edice).
Il Borgo del Balsamico získal mnoho ocenění za své produkty, jak na národní, tak na mezinárodní úrovni. K těm nejcennějším patří:
- Zlatá medaile na soutěži International Taste & Quality Institute v Bruselu
- Zlatá medaile na soutěži Monde Selection v Bruselu
- Zlatá medaile na soutěži Great Taste Awards v Londýně
- Zlatá medaile na soutěži Los Angeles International Extra Virgin Olive Oil Competition
- Zlatá medaile na soutěži New York International Olive Oil Competition
Acetaia Il Borgo del Balsamico je jednou z nejlepších italských značek balsamica, která dokazuje, že tento jedinečný produkt je nejen chutný, ale i krásný. Italské balsamico je nejlepší na světě, protože je výsledkem dlouhé historie, tradice a umění, které se předávají z generace na generaci.